Noodweersituatie zorgt voor vrijspraak van mishandeling

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, heeft op 23 februari 2018 uitspraak gedaan in een zaak over mishandeling.

Noodweersituatie zorgt voor vrijspraak van mishandeling

De verdachte in deze zaak stond terecht voor mishandeling. Hij werd ervan verdacht het slachtoffer te hebben mishandeld door deze tegen het hoofd te slaan/schoppen, waardoor het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen.

 

Standpunt strafrechtadvocaat mishandeling

De advocaat stelt voorop dat kan worden bewezen dat de verdachte één vuistslag heeft gegeven aan het slachtoffer, maar stelt daarbij dat de verdachte heeft gehandeld uit noodweer, dan wel noodweerexces, dan wel putatief noodweer. De verdachte bevond zich immers in een noodweersituatie en hij kon niet anders handelen dan hij heeft gedaan. De verdachte heeft verklaard dat hij zonder duidelijke aanleiding en zonder provocatie van zijn kant werd omsingeld door 3 agressieve dronken mannen en dat hij zich binnen enkele seconden moest verdedigen tegen de zeer snel opvolgende fysieke aanvallen door het slachtoffer en diens vrienden. Hierdoor heeft hij gehandeld uit reflex en overlevingsinstinct, waarbij hij enkel noodzakelijk geweld heeft aangewend ter verdediging van zijn eigen lijf.

 

Oordeel rechtbank Alkmaar

De rechtbank Alkmaar stelt voorop dat de verdachte één harde vuistslag in het gezicht heeft gegeven, als gevolg waarvan het slachtoffer neerviel en met zijn hoofd op straat is gekomen. Als gevolg van deze klap heeft het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opgelopen, te weten een gebroken oogkas, een schedelbasisfractuur, een dubbele kaakbreuk en een blijvende zenuwbeschadiging in de onderkaak en lip. De verdachte was betrokken bij een ruzie tussen een vriend van de verdachte en anderen. Toen de verdachte vroeg wat er aan de hand was escaleerde  het woordelijke conflict plotseling in een fysieke confrontatie tegen de verdachte. De verdachte heeft gesteld dat het slachtoffer direct met een geheven gebalde vuist op hem afkwam. De rechtbank Alkmaar ziet geen bevestiging of weerlegging van deze verklaring in de getuigenverklaringen. Wel is aannemelijk geworden dat een betrokkene vrijwel direct op de verdachte afkwam en hem een trap tegen het been heeft gegeven. Als gevolg hierop heeft de verdachte een vuistslag in het gezicht gegeven, waardoor de betrokkene op de grond viel. Vervolgens wam het slachtoffer met gebalde vuist op de verdachte afgerend en dreigde de verdachte te slaan. Hierop heeft de verdachte het slachtoffer de tenlastegelegde vuistslag in het gezicht gegeven, waarna het slachtoffer op straat viel en bewusteloos bleef liggen.

De rechtbank Alkmaar is van oordeel dat gelet op de omstandigheden, met name de plotselinge en onvoorziene escalatie van de situatie en de snelheid waarmee het slachtoffer en zijn vrienden op de verdachte afkwamen, geen reële en redelijke mogelijkheid bestond voor de verdachte om zich aan de situatie te onttrekken. Daarnaast oordeelt de rechtbank Alkmaar dat het met gebalde vuist slaan in het gezicht van het slachtoffer niet in wanverhouding staat tot de dreigende aanval door het slachtoffer. De rechtbank Alkmaar oordeelt dat er sprake was van noodweer en spreekt de verdachte vrij van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.

 

Strafrechtadvocaat mishandeling Alkmaar

Mede dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat is de verdachte vrijgesproken van mishandeling. Wordt u verdacht van mishandeling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De raadsman zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak zoals in deze zaak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Alkmaar! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en tevens op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op